04 Березня 2013, 02:00
Івано-Франківський “Пласт” спільно з історико-краєзнавчим об’єднанням «Моє місто» та краєзнавчим музеєм провели презентацію найстарішого відео міста Станіслав.

Німе 11-хвилинне відео висвітлює події липня 1944 року, а саме — другий прихід до міста радянських військ. У фільмі застосовувалась аерозйомка, добре видно центральну частину міста.

Як відомо, активіст Тарас Зень звернувся до друзів з ініціативою викупити у Московському архіві за 3 тис. 800 грн. відоме найстаріше відео з Івано-Франківськом. Також було відомо, що ці ж плівки 1944 року були колись в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. Саме там плівки і вдалося відшукати.

11-хвилинне відео оцифрували і спеціально опрацювали на кіностудії імені Олександра Довженка у Києві

“Радянські війська вишибли німців зі Станіслава 27 липня 1944 року. Перед штурмом керівництво корпусу пообіцяло, що той командир, чия частина першим увірветься до міста, стане його комендантом. Це вдалося 569-му стрілецькому полку, і його очільник — полковник Василь Федотов — таки став першим станіславським комендантом.
Під час урочистого святкування 30-ї річниці визволення міста генерал-майор запасу Федотов повернувся до Івано-Франківська і зробив його мешканцям цікавий подарунок. Він передав кіноплівку, відзняту у перші дні після звільнення. Ось як описує фільм очевидець: «Івано-Франківці побачили на екрані своє місто тих часів: зруйновані будинки, розбиту ворожу військову техніку на вулицях, хаос у залізничному господарстві...».

З того часу копія фільму зберігалася у краєзнавчому музеї і останній раз його демонстрували у 1994 році.

Оригінал фільму є у Російському державному архіві кінофотодокументів у місті Красногорську, що під Москвою. Робоча назва: «Город Станислав», обліковий номер — 8913, дата випуску — 1944 рік, звук — німий, колір — чорно-білий, метраж — 414,2 м, що становить близько 12 хвилин. Фільм складається з двох частин, а операторами є товариші Кацман і Ейберг.

Вікна



Відвідайте також:


Музей "Українська старовина"

Івано-Франківський історико-меморіальний музей Олекси Довбуша

Карпатський крайовий музей визвольних змагань