08 Жовтня 2009, 10:56

В Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосифата Кобринського відбулося відкриття виставки проекту “Вітер з Карпат” молодих івано-франківських художників Олега Чуйка і Володимира Сандюка. У п’яти виставкових залах репрезентовано понад сімдесят творів олійного живопису та розпису на шовку, котрі відображають багатогранний і мінливий образ гірського краю, що крізь віки проніс свою чарівну неповторність та привабливість, сповнену таємничості природу та щирих гостинних людей.

“Більшість робіт цих авторів присвячені таким близьким для кожного пейзажними мотивами, де, немов через тисячу лінз, заломлюється, то цитринове сонце, то смарагдовий ліс, то охриста копиця, то готична смерека над банями церков, то веселковий міст. Але, незважаючи на загальну подібність мотивів, вирішених у доволі декоративній манері, кожен з майстрів має самостійно випрацюваний почерк.” – зазначила кандидат мистецтвознавства Ірина Дундяк.

Директор музею Ярослава Ткачук, відзначила, що виставка викликала зацікавлення у поціновувачів мистецтва про, що свідчить велелюдне відкриття на яке приїхали митці з Івано-Франківська та Косова. Серед виступаючих були заступник директора Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Юрій Волощук, завідувач кафедри монументального живопису Косівського інституту прикладного мистецтва Львівської національної академії мистецтв Володимир Гуменюк, Заслужений діяч мистецтв Богдан Губаль, відомі художника Володимир Лукань та Мирослав Ясінський, директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун.

Виставка “Вітер з Карпат “ – це своєрідна рецепція двох художників, Володимира Сандюка та Олега Чуйка на тісно переплетене минуле і сучасне Карпатського краю. У творах репрезентованих на виставці органічно поєднано минувшину, через вишукані силуети старих церков та монастирів і сьогодення у експресивних пейзажах з хатинами, що розкидані по гірських схилах.

“Невимушено елегантний розпис по шовку Олега Чуйка відтворює найглибші, потаємні почуття людини, миттєвості її духовного прозріння, просвітлення. У творах автор підносить істинне, вічне, святе. Сюжетна лінія творів «Благо Дать», «Брама до молитви», «Монастирський спокій» та ін. – це момент таїнства відкриття, творчого злету, вияву високої духовності через образ.

Володимир Сандюк працює в техніці олійного живопису. Завдяки пульсуючим фейєрверкам кольору надає природі, карпатським краєвидам метафоричних ознак. Свідомо уникаючи документальної подібності гірських пейзажів, художник сміливо підсилює природні барви, з відвертою експресивністю витворює ритміку колірних площин, а це засвідчує спорідненість авторського стилю із традиціями народного мистецтва. «Сяйво гір», «Рідний край», «Багряний Петрос», «Золото Чорногори» – це ода красі Карпатського краю, виспівана в кольорі та лінії.” – розповідає кандидат мистецтвознавства, член Національної спілки художників України Петро Кузенко.

http://pravda.if.ua/news-9246.html


Відвідайте також:


Краєзнавчий музей с. Кропивник

Музей «Лісова скульптура»

Кімната–музей села Чернятин при бібліотеці-філіалі