19 Листопада 2009, 02:20

25 листопада о 15 годині в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки реставрованих творів іконопису ХVII – XX століття “Врятуймо скарби разом!". На пропонованій виставці, поряд з відреставрованими, демонструватимуться твори або їх фотографії (за неможливості виставити оригінали), котрі потребують ґрунтовних реставраційних робіт і чекають на своїх меценатів.

Історія українського сакрального мистецтва в повній мірі відповідає історії української нації, позбавленої в недалекому минулому власної державності. Безповоротних втрат багато. Тому на сьогоднішній день особливо гостро стоїть проблема збереження, консервації вцілілих пам’яток, що знаходяться як в музейних, так і в приватних колекціях.

Адміністрація Івано-Франківського краєзнавчого музею, в повній мірі відчуваючи покладену на неї відповідальність щодо збереження, реставрації, популяризації та введення в науковий обіг фондових колекцій, зокрема, творів релігійного мистецтва, підтримала ідею художника-реставратора музею Валерія Твердохліба, започаткувавши благодійний проект «Врятуймо скарби разом!». Метою даного проекту є залучення широких кіл громадськості області для допомоги в фінансовому забезпеченні реставраційних робіт.

Проект засновано не на порожньому місці. Продовжуючи роботу першого реставратора збірки музею Миколи Канюса, Валерій Твердохліб впродовж чотирнадцяти років праці повернув до життя десятки творів галицького іконопису. Підсумком проведених робіт в 2008 році до 1020-ліття Хрещення Русі були виставки: «Галицька ікона» в стінах національного заповідника «Софія Київська» та «Врятовані шедеври» в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.

Одними з перших на заклик проекту «Врятуймо скарби разом!» відгукнулися ієрархи українських церков – правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Микола Сімкайло, правлячий архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ Володимир Війтишин, архієпископ Івано-Франківської та Галицької дієцезії УПК КП Іосаф, отець-митрат, настоятель кафедрального собору «Святого Воскресіння» Юрій Новицький. Значну допомогу надала обласна влада в особі голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука та голови обласної ради Ігоря Олійника, заступників голови ОДА Юрія Бодоряка, Олега Коржака, Тараса Парфана, Володимира Шкварилюка, Василя Гладія, Василя Бруса. За сприянням цих небайдужих людей було відреставровано десять ікон XVIII - XIX ст.

Під патронатом вищевказаних меценатів до 70-річчя музею у львівському видавництві «Манускрипт-Львів» вийшла в світ книга-альбом «Врятовані скарби» з аналітичною статтею знаного українського мистецтвознавця Марії Гелитович. Вперше до наукового обігу введено невідомі твори іконопису. Дана публікація, безумовно, сприятиме популяризації як власне галицької ікони, так і руху по підтримці благородної справи реставрації, дослідження і збереження мистецьких та історичних пам’яток Прикарпаття.

Адміністрація музею висловлює щиру подяку відвідувачам музею, особливо молоді, яка, беручи за приклад наших поважних спонсорів, прагне долучитися до порятунку мистецьких скарбів нашого народу.

Велику надію організатори проекту «Врятуймо скарби разом!» покладають на засоби масової інформації, які висвітлюють теми музейництва, української культури, збереження мистецьких надбань. Роботи багато. В музейних збірках чекають на фахову реставрацію ще багато творів сакрального і світського живопису, скульптури, виконаної професійними та народними майстрами, стародруків, старовинних меблів, предметів сільського та міського побуту тощо.

Отже, Врятуймо скарби разом! Збережемо для нащадків мистецькі надбання не одного покоління нашого народу.



Відвідайте також:


Пластовий табір – музей “Сокіл”

Краєзнавчий музей «Бойківщина»

Кімната–музей села Чернятин при бібліотеці-філіалі