01 Лютого 2010, 11:58
На Прикарпатті вшанували борців за незалежність України. Так, 29 січня у всіх населених пунктах області відбулася громадсько-патріотична акція «Перехрестя пам'яті і чину». Дана акція булла присвячена присвоєнню Провіднику ОУН Степану Бандеры звання Героя України та 92-й річниці бою під Крутами.

У заході, який розпочався із віче, що проходило на території історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові, взяли участь делегації з усіх районів області та міст обласного підпорядкування.

Відкриваючи віче, голова облдержадміністрації Микола Палійчук зазначив, що громадськість краю не один рік очікувала на присвоєння Степану Бандері звання «Герой України».

«В непрості для України останні п'ять років в наших душах і в нашому небі просто витало питання: «Коли? Коли держава відважиться сказати про Степана Бандеру, що він -герой!». Прикро, але доходило уже до політичних спекуляцій. І не заради рейтингів, не заради самоутвердження, справді український Президент Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України. Підписав тоді, коли ніхто не зможе йому закинути і слова про те, що зроблено все це заради політичної вигоди.

Переконаний, що не нащадки, а ще наше покоління зрозуміє ціну втраченого і складе вдячність за здобуте. Тому, що тільки історична пам'ять дає народові шанс на майбутнє. Ніхто уже не зможе нав'язати нам суспільне безпам'ятство»,- відзначив голова облдержадміністрації.

На віче виступив й онук Провідника ОУН, Степан Бандера, який продемонстрував громаді орден, яким держава нагородила його діда. «Я тільки жалкую про одне в цій всій історії. Жалкую про те, що тут є тільки одна «зірочка», бо насправді тут їх повинно бути тисячі, якщо не мільйони. Зірочка для кожного кого звуть бандерівцем. Від хлопця, який воював в карпатських лісах в рядах УПА до того хлопця, якого називають бандерівцем на Донбасі тільки за те, що він говорить українською мовою. Їм всім належить це високе звання Героя України», - відмітив Степан Бандера. Онук Провідника ОУН повідомив присутнім, що родина прийняла рішення про те, що орден буде зберігатися в музеї С.Бандери в Старому Угринові. Однак спершу він помандрує за кордон, де його побачать інші живі родичі великого українця. Спершу його побачить дочка Провідника Леся Бандера, що мешкає у Торонто, а також інші онуки, котрі проживають в Канаді та Німеччині. Після цього кожен відвідувач музею в Старому Угринові зможе побачити його. «Цей орден повинен працювати. Дід Бандера хотів би цього», – наголосив онук. На віче онук Степан Бандера молодший був нагороджений Почесною відзнакою Івано-Франківської обласної ради "100-річчя від дня народження Головного провідника ОУН Степана Бандери". Напередодні таку ж обласну відзнаку отримав журналіст Вахтанг Кіпіані за документальний фільм про Бандеру до проекту "Великі українці".

«Ми сьогодні на своїй землі. Ми повинні цю землю берегти. Це наша земля й ми повинні бути на ній господарями. Цей приклад нам показав Степан Бандера»,- сказав звертаючись до присутніх голова обласної ради Ігор Олійник. Також голова обласної ради привітав усіх із тим, що Президент України Віктор Ющенко видав Указ, про надання воїнам ОУН-УПА статусу учасників боротьби за незалежність України.

По завершенні віче була запалена «Ватра слави» , вогонь від якої у лампадках повезли по всіх населених пунктах районів області, де їх було встановлено на могилах борців за незалежність України.




http://ifportal.net/


Відвідайте також:


Літературно-меморіальний музей І. Федорака

Корпоративний музей ВАТ "Прикарпаттяобленерго" Музей електрифікації Прикарпаття

Історико-краєзнавчий музей селища Ворохта