01 Березня 2010, 12:42
В Художньому музеї експонуються незвичні світлини прикарпатського фотохудожника Володимира Прудиуса. На сімдесяти його роботах відкриваються таємниці феномену села Старуня, що в Богородчанському районі. Окрім того вони виконані в унікальній манері - усі фото нагадують живописні картини.
"Живий вулкан", "вічний вогонь" біля бурової шахти та безліч барвистих нафтових потічків - усі ці неймовірні явища карпатської природи можна побачити у виставковій залі Художнього музею. Тут відкрилась незвична фотовиставка - "Кров землі". Її автор - місцевий фотохудожник Володимир Прудиус. Він єдиний на Україні, хто взявся за тему феномену прикарпатського села Старуні. Протягом п’яти років митець тут фотографував унікальні природні явища. За цей час зробив понад півтори тисячі знімків. Адже, побачивши на власні очі дива цієї землі - вирішив передати усю красу та крик її душі крізь фотооб’єктив, зізнається Володимир Прудиус.
"Це місце таке, наче ти потрапив на іншу планету. Земля, вона як живий організм, вона дихає, вона міняється. У неї шкіра навіть оновлюється. Нафта - це щось таке, що тече під поверхнею, як кров тече в наших жилах. Я старався показати що земля кричить, старається нам щось показати. Аби ми відносились до неї не позагарбницьки. Тому така гротескна назва", - говорить Володимир Прудиус.
Усі світлини - живописні, абстрактні та надзвичайно яскраві. На них розмаїття кольорів, а нафтові потічки сплітаються у химерні узори. Ці роботи - єдині та унікальні, переконаний директор художнього музею Михайло Дайнега. Адже виконані світлини в незвичній для фото картинній манері.
"Вони настільки є органічні, що коли ти дивишся на цю роботу ти дійсно сприймаєш не просто як фотофіксацію, а як якійсь абстраговані речі, які тобі дуже близькі, вони щось тобі нагадують і притягують до себе. Можна побачити там і воду, і небо, і космос - все що хочете. І через те ці речі виглядають як високохудожні і високопрофесійні твори", - каже директор музею.
Після Івано-Франківська унікальні фото природних див прикарпатського села зможуть побачити мешканці Дрогобича та Києва.


Відвідайте також:


Музей «Берегиня»

Літературний музей ім. Мирослава Ірчана

Музей визвольних змагань ім. Василя Андрусяка «Грегора Різуна» полковника ОУН-УПА