13 Липня 2010, 12:05
До початку третього фестивалю «Потяг до Яремче» залишається трохи більше 10 днів, а тому усі вже напоготові: організатори підводять останні штрихи, учасники готують свої сюрпризи, ну а гості, в свою чергу, починають пакувати сумки, заряджатися позитивом і думками – вже на фестивалі.
Як Ви вже знаєте, особливістю «Потягу…» як фестивалю є рівноцінне поєднання літературної, музичної, художньої частини, проведення майстер-класів, показ українських мультфільмів та новинки цього року – конкурс смачної гуцульської кухні та Велика Школа Дискусії. Тому пропонуємо Вашій увазі останні новини кожної з частин фестивалю.

ЛІТЕРАТУРНА ЧАСТИНА

Літературна частина «Потягу до Яремче» відбувається у форматі тандемних виступів: перед публікою фестивалю автори з’являються не поодинці, а в парі з іншим автором. Ідея такого формату літературної програми виникла з необхідності, під час організації першого фестивалю – літературна програма передбачала більше авторів, ніж міг вмістити один фестивальний день. Тому рішенням стали тандемні зустрічі – на сцені з’являлися водночас два автори – один уже давно відомий серед авторів сучукрліту, інший – ще молодий, однак не менш талановитий автор. Такий формат спілкування з публікою відкрив свої цікавинки: автори перетинаються на сцені без посередництва модератора зустрічі, вони опиняються з публікою один на один.

Цьогоріч традиція тандемних зустрічей на фестивалі буде збережена і матиме такий вигляд:

12.00 - 13.00

Іздрик - Катерина Бабкіна

13.00 - 14.00

Фоzzі (Олександр Сидоренко) - Григорій Семенчук

14.00 - 15.00

Оксана Забужко - Тарас Прохасько

16.00 - 17.00

Тарас Жеребецький - Юрій Прохасько

17.00 - 18.00

Юрій Завадський - Мірек Боднар

18.00 - 19.00

Олександр Іранець - Юрій Винничук

Окрім основної програми – тандемних виступів – організатори літературної частини потішать ще парою цікавих заходів, зокрема проведенням турнірного слему, а також арт-корпоративом під назвою «Drumтиатр» за участі Юрка Іздрика, Грицька Семенчука та фотографа if-ro.

МУЗИЧНА ЧАСТИНА

Так як фестиваль цьогоріч триватиме 2 дні, розпочнемо з першого – 23 липня. Цього дня на сцені відбуватиметься такий собі «band battle» - конкурс молодих виконавців. Так вже прийнято, що свій творчий шлях багато гуртів розпочинають саме з популярних українських фестивалів, тим самим заявляючи про себе широкій публіці. Отож, вперше на «Потязі...» молоді гурти змагатимуться за звання кращого на великій сцені фестивалю. Завершать концертну програму першого дня фестивалю відомі «ФлайzZzа» з Луцька та Івано-Франківські «Фліт».

Музична програма другого фестивального дня обіцяє ще більше вражень і позитивних емоцій. Розпочне концертну програму той виконавець, що отримає перемогу першого конкурсного дня. Далі на сцені звучатимуть пісні від гурту «Антре», яких більшість прихильників пам’ятає ще за попередньою назвою гурту – «Н. Три». Ще одним знайомим гуртом стануть Франківські «Кораллі», знову дивуючи всіх звуками трембіти.

Одними з ексклюзивних гостей фестивалю стане гурт, який, як ніхто інший, ідентифікується саме з українськими фестивалями, з драйвом та неймовірною енергетикою. Думаю, не важко здогадатися, що мова йде саме про гурт «ДахаБраха». Ну і завершуватимуть програму легендарні, можна сказати, «Танки». Саме гурт «Танок на майдані Конго» стане хед-лайнером фестивалю.

ХУДОЖНЯ ЧАСТИНА

«Потяг до Яремче»-2009 запам’ятався багатьом учасникам не тільки тим, що зміг за один день поєднати літературу, музику, кінематограф та мистецво, але й колоритним виглядом гостей фестивалю. Колорит цей полягав у тому, що всі, хто приїхав на «Потяг до Яремче», мали можливість отримати згадку про фестиваль на своєму тілі. Іншими словами, однією з частин фестивалю був боді-арт – розмальовування фарбами людського тіла. Керував цією частиною програми «Потягу…» відомий художник та музикант – Ярема Стецик. Він привіз до Яремчі свою художню групу «Українські кольори» та влаштував арт-розвагу для гостей фестивалю. Цього року боді-арт буде невід’ємною частиною фестивалю та матиме ще більше кольору і різноманітності! Тому не пропустіть можливості отримати сувенір «Потягу…» одразу на своєму тілі!

МУЛЬТИПЛІКАЦІЙНА ЧАСТИНА

Як уже було проанонсовано ще однією цьогорічною новинкою стане майстер-клас зі створення короткометражних мультиків, участь в якому зможе взяти кожен бажаючий. Майстер-клас буде відбуватися протягом всього фестивального дня 24 липня і його квінтесенцією стане перегляд українських мультфільмів на основній сцені фестивалю під назвою “Cartoon під оберегом Чугайстра”. Метою даного майстер-класу буде демонстрація різноманіття стилів, в яких працюють українські аніматори, та розкриття завіс із таємничого процесу створення мультиків. Учасники майстер-класу матимуть нагоду побачити і так званий «напівфабрикат» мультфільмів. Живописні та графічні роботи, ляльки мультиплікаційних персонажів – усе це занурить відвідувачів виставки у вигаданий мультяшний світ. Створити короткометражний мультфільм на майстер-класі буде під силу навіть найменшим гостям фестивалю, для цього не потрібні спеціальні засоби – достатньо того, що трапить під руку: олівців, пластиліну, та навіть солодощів і фруктів! Відвідайте майстер-клас та переконайтеся в цьому самі!

ШКОЛА ДИСКУСІЇ

Несподіванкою цьогорічного фестивалю «Потяг до Яремче» стане проект, який тільки-но зароджується - «Велика Школа Дискусії» - Huge Skola Discussion . Сподіваємось на те, що це стане тією частинкою фесту, яку потребує наша молодь в даний час. Адже в своїй основі молоді люди України є надзвичайно креативні та проактивні. Про це свідчить наявність великої кількості фестивалів, культурних заходів та активність молоді на них. Цей факт і наштовхнув на роздуми: як перетворити цю надзвичайну енергію на розвиток бізнес-середовища в Україні? Можливо, цей проект (який буде реалізовуватися надалі і в позафестивальний час) допоможе «виховати» майбутнє прогресивно мисляче, ділове і активне покоління. Дискусії будуть проходити між представниками бізнесу і творчими людьми про те, як можуть впливати емоції на розвиток бізнес-середовища й усе це буде пов’язане темою: «Для успішного бізнесу необхідне домінування Романтики над Прагматикою – так/ні?». Даний захід відбудеться за підтримки «Райффайзен Банку Аваль» та громадської організації «Майстерня інновацій», а серед учасників вдасться побачити справжніх гуру Бізнесу з одного боку та гуру Творчості з іншого. Місцем проведення «Великої Школи Дискусії» визначено конференц-зал відпочинкового комплексу «Карпати» , м. Яремче.

Окрім цих основних частин на учасників фестивалю чекає ще багато цікавого, зокрема проведення майстер-класів, конкурс смачної Гуцульської кухні, який, до речі, стане зручною можливістю недорого похарчуватися не одній тисячі гостей «Потягу…», а також безліч інших сюрпризів, які організатори продемонструють вже на самому фестивалі.

Тому ще раз запрошуємо на третій фестиваль сучасної української культури «Потяг до Яремче». За детальнішою інформацією звертайтесь до офіційного сайту фестивалю – www.fest.if.ua, а також слідкуйте за спецвипуском газети «Потяг до Яремче».
За інформацією інтернет-ресурсу ifPortal.net


Відвідайте також:


Громадський музей села Вербіж

Історико-краєзнавчий музей с. Чернелиця

Музей родини Малявських