02 Серпня 2010, 10:56
Ідея проведення фестивалю виникла в Музеї історії міста, де, власне, він і розташується. Ще одним організатором фестивалю є Миколаєво-Успенський Собор Української Православної Церкви Московського Патріархату в Коломиї, що на бульварі Лесі Українки та за підтримки Коломийської районної державної адміністрації. Відомо, що колись коломийський мед експортували до Відня, тут працювали відомі організатори бджолярської справи, то ж у нас є давні традиції бджолярства. Про цінності меду знаємо багато, то ж такий фестиваль стане не тільки приємним але й корисним.
Михайло Арсак, директор Музею історії міста:

– Ідея проведення такого фестивалю виношувалась ще від торік. Метою фестивалю є відродження української православної традиції освячення меду, популяризація духовної музики, вивчення історії розвитку пасічництва на Коломийщині, популяризація меду, медових напоїв та іншої продукції бджільництва. До співпраці ми запросили настоятеля Миколаєво-Успенського Собору УПЦ о. Миколу Сметанюка, оскільки ми є сусіди. Плануємо провести цей фестиваль на свято Маккавеїв, бо саме в цей день у церквах освячують мак і мед. Також хочемо залучити до участі у фестивалі православні церковні хори, які будуть виконувати релігійні пісні в другій половині фестивального дня в Миколаєво-Успенському Соборі. Участь у фестивалі можуть взяти пасічники та їх громадські об`єднання незалежно від місця проживання та реєстрації; науковці; краєзнавці; музейні працівники; журналісти; фотомитці, які мають творчі напрацювання пов`язані з тематикою фестивалю (фотовиставка «Бджоли в мистецтві і в житті»); художники, народні майстри, учні художніх шкіл та навчальних закладів з творами образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва з тематики фестивалю; хорові колективи УПЦерков, окремі виконавці духовної та народної пісні, окремі музиканти та музичні гурти, танцювальні колективи з репертуаром, який відповідає тематиці фестивалю.

Основні заходи фестивалю – це виставка-ярмарок продукції бджільництва; науково-теоретична конференція; концерт духовної та народної музики; виставка в Музеї історії міста з фестивальною тематикою. Отож, після богослужіння в храмі мешканці та гості Коломиї можуть прийти до нашого музею, в подвір`ї якого розташується виставка-ярмарок та зможуть придбати освячений мед і продукти бджільництва. Зокрема, хотів би наголосити, що ми не хочемо влаштовувати «китайський базар». Хай люди, які продають таку продукцію не турбуються даремно, їм не вдасться прилаштуватись біля бджолярів зі своїм крамом.

Ми не ґарантуємо, що хтось з пасічників продасть тут бочку меду чи вулик. Але люди познайомляться один з одним, обміняються якимось досвідом, візьмуть щось цінне для себе. У рамках фестивалю відбудуться презентації книжок на цю тематику.

Кожен учасник фестивалю отримає Подяку за участь у фестивалі, творчі колективи та виконавці будуть нагороджені дипломами та грамотами організаторів фестивалю, відзнаками Коломийської РДА, Івано-Франківської єпархії УПЦ.

Обов`язковою умовою участі у фестивалі, окрім тематичної відповідності, є передача у фонди музею для пасічників і їх громадських об`єднань фотографій та інших матеріалів про їх діяльність; для науковців, краєзнавців, музейних працівників, журналістів, фотомитців по одному примірнику творчих напрацювань; для художників, народних майстрів, учнів художніх шкіл та навчальних закладів – один твір з тематики фестивалю.

Заявки на участь у фестивалі подаються у довільній формі до оргкомітету (Музей історії міста Коломиї, вул. Р. Шухевича, 80, тел. 03433 2 55 29, 067 271 38 24 – контактна особа Михайло Арсак, директор музею).

www.visty.in.ua



Відвідайте також:


Музей гуцульської вишивки

Історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини в с. Цінева

Літературно-меморіальний музей Василя Стефаника