17 Лютого 2009, 11:05
Українські дерев’яні храми—перлини світової архітектури. Вони єдині в Европі та Україні, збереглося їх не так багато. До їхнього переліку входять і церква та дзвіниця св. Дмитрія в с. Заланів Рогатинського району (пам'ятка архітектури національного значення, охоронний номер № 1189/1/2).
Церква збудована у 1724 році. Дерев’яна, з домурованим у 1876 році вівтарем та захрестієм. Єдина в окрузі церква з давньою традицією спорудження крипт. Збереглись і поховання у ній.
Управлінням містобудування та архітектури облдержадміністрації на сьогодні здійснюється виготовлення безоплатно паспорта церкви св. Дмитрія для наступної розробки проектних пропозицій по проведенню протиаварійних та реставраційних робіт.
Довідка. Українська дерев'яна архітектура - історико-мистецький феномен всесвітньо-історичного значення, який, на жаль, невблаганно відходить у минуле просто на очах нашого покоління. Її найвище досягнення — український дерев’яний храм. За висновками авторитетних учених із різних країн (Баністер Флетчер, Девід Бакстон, Йозеф Стржиґовський та інші), наше дерев’яне церковне зодчество не має аналогів у народів світу. Не схоже воно, зокрема, й на те, що є в сусідів — поляків, словаків, росіян. Реставрація наших вітчизняних музеїв просто неба - чи не єдиний спосіб урятувати такі пам’ятки.


Відвідайте також:


Народний музей освіти Прикарпаття

Музей «Покутська хата»

Музей "Українська старовина"