18 Лютого 2011, 02:38

30 квітня – 1 травня 2011 р. в м. Коломия відбудеться відкритий обласний фестиваль “Писанка – 2011”. Засновниками та організаторами фестивалю є управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації, головне управління освіти і науки облдержадміністрації, Коломийська міська рада.

Метою і завданням фестивалю є: збереження і примноження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису, популяризація технік і шкіл, творчих стилів і новітніх методик; виявлення і підтримка обдарованих дітей та юнацтва; популяризація писанки, як національного символу Великоднього християнського дійства; ознайомлення з традиціями писанкарства різних регіонів України, Європи та світу.

Фестивальна програма включає в себе фольклорно-етнографічні твори Великоднього християнського і календарно-обрядового змісту, зокрема: великодні ігри, гаївки, веснянки, театралізовані сценки та хореографічні композиції, тематичну пісенну творчість і формується за попередніми заявками тих колективів і учасників, які бажають стати учасниками фестивалю.

В рамках фестивалю організовується виставка-продаж різних видів декоративно-ужиткового мистецтва: лозоплетіння, вишивки, ткацтва, гончарства, килимарства, різьбярства, бондарства, національного одягу, художніх виробів зі шкіри, бісеру, сиру та ін., а також надається можливість проведення окремих майстер-класів для майстрів різних видів декоративно-ужиткового мистецтва та конкурсу писанкового розпису за попередніми заявками.

До участі у фестивалі запрошуються майстри писанкарства, а також учасники дитячих і учнівських студій писанкового розпису Івано-Франківщини, а також, із сусідніх областей і інших регіонів України та з-за кордону.

Всі учасники фестивалю повинні бути одягнені в національний одяг, характерний для регіону, який вони представляють. Учасники – писанкарі подають не пізніше, як за два тижні до початку фестивалю в Коломийський музей писанкового розпису для оформлення фестивальної виставки готові писанки-видутки (до 20 шт.), галунки, крашанки, дряпанки (шкрябанки) та інші види, що відповідають народним традиціям писанкарства регіону з відповідними назвами орнаментів, символічних знаків розпису. Учасники представляють на конкурс різні Великодні композиції.

Учасники фестивалю за два тижні до його початку подають анкету – заявку до оргкомітету. Оцінювання конкурсантів здійснюватиметься професійним журі за критеріями глибини знань учасниками традицій свого регіону у сфері декоративно-ужиткового мистецтва, композиційність та багатобарвність, різноманітний характер орнаментальних мотивів, декоративність зображення, художня і технічна довершеність.

Адреса дирекції фестивалю:

Відділ культури і туризму Коломийської міської ради

вул. Театральна, 27

78200, м. Коломия

Івано-Франківська обл.

Тел./факс /03433/2-02-45

ОДА



Відвідайте також:


Музей гуцульської вишивки

Історико-краєзнавчий музей с. Космач

Музей Івана Франка в селі Лолин