01 Квітня 2009, 11:06

У ХІХ ст. люди вміли вимірювати довжину лінійками, об’єм – відрами, масу – вагами, а от такого пристрою, щоб виміряти кількість електричної енергії, не було. Тому для тодішніх винахідників це було величезне поле для польоту фантазії. Таким чином з’явилися лічильники електроенергії електролітичного, маятникового, двигунового та інших типів. До їх створення долучилися такі знамениті вчені зі світовим ім’ям, як Томас Едісон та Нікола Тесла. Лічильник індукційного типу, нащадок якого служить нам дотепер, створив у 1889 році угорський винахідник на ім’я Отто Тітуц Блаті. Того ж року угорський концерн «Ganz» налагодив промислове виробництво цих лічильників. Тодішні лічильники важили близько 23 кг.

Своєрідний музей, у якому представлені колишні прилади обліку електроенергії, відкрився у ВАТ «Прикарпаттяобленерго» у вересні 2008 року з нагоди 10-річчя заснування товариства. Ідея створення такої експозиції належить інженеру служби приладів обліку компанії Миколі Библіву, який вже роками колекціонує рідкісні пристрої.На виставці лічильників електроенергії можна простежити розвиток такої галузі електроенергетики, як виробництво лічильників. У колекції зібрані прилади, які виготовлені у різних країнах Європи в різні часи. Перлиною колекції є найдавніший лічильник електроенергії, який виготовлений німецьким концерном «AEG» у 1928 році. Представлений тут і прилад першого виробника електролічильників індукційного типу (з 1889 р.) – трифазний лічильник фірми «Ganz».Найбільшу цікавість викликає лічильник, призначений для експлуатації в країнах з теплим кліматом та підвищеною вологістю – його деталі виготовлені з антикорозійним покриттям, а корпус – цілком прозорий і з покращеною герметизацією. На експозиції можна доторкнутися до історії і навіть відчути себе фахівцем у сфері обліку електроенергії. Запрошуємо на екскурсію учнів, студентів та усіх споживачів.

Чекаємо вас за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Індустріальна,34. Попередні домовленості за тел: (0342) 59-42-64; e-mail: proe@oe.if.ua .

Від тепер інформацюю про музей ВАТ "Прикарпаттяобленерго" можна знайти в нашому каталозі музеїв Івано-Франківська.



Відвідайте також:


Музей села «Криворівня»

Музей імені Митрополита Андрея Шептицького

Літературний музей ім. Мирослава Ірчана