22 Грудня 2011, 02:26
Незабаром у підвалі приміщення Ратуші може розпочати роботу новий музей, який розповідатиме про історію Івано-Франківська. «Ми уже давно хотіли зробити музей історії міста. Проект ми назвали „Подорож крізь століття”, – каже начальник відділу туризму виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Устинський.

У новому музеї планують розповідати про історію започаткування міста, про оборону від ворогів, облогу міста, середні віки і легенди про „мармулядову пожежу”. Потім експозиція оповідатиме про першу світову війну, про в’язницю, створену у підвалах Ратуші, де напевно сидів колись один день і Іван Франко.

Ініціатори створення музею планують навіть зробити макет експозиції, який би відтворював Івана Франка за ґратами.

«Окремо тут можна було б зробити велику виставку зброї, яка поки що перебуває в закритій кімнаті архівів краєзнавчого музею і яка за своїм наповненням і розмаїттям експонатів перевершує навіть Львівський загальновідомий «Арсенал». А також ми створили б велику панораму історичних подій міста. Саме у цьому музеї ми могли б тимчасово поставити експозицію із запланованого музею родини Потоцьких, допоки відбуватиметься ремонт приміщення палацу. І завершили б експозицію подіями Другої світової війни та розповіддю про вояків УПА та боротьбу українського народу за свою незалежність», – розповідає Володимир Устинський.

За попередніми розрахунками, на косметичний ремонт підвальних приміщень Ратуші, на ремонт комунальних систем і хоча б на частину експозиції потрібно 800-900 тис. грн. Чиновники планують зробити поки що хоча б перший крок, а надалі до створення музею історії міста долучитися з інвестиційним проектами зможуть і спонсори.


Відвідайте також:


Музей мистецтв Прикарпаття

Музей визвольних змагань Прикарпатського краю

Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича