28 Квітня 2009, 04:03

23 – 24 квітня в рамках проекту «Музейне коло Прикарпаття» за підтримки програми малих проектів МАТРА КАП Посольства Королівства Нідерландів в Україні, управління культури облдержадміністрації і головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації проведено обласну конференцію з питань розвитку та популяризації музейної справи і туризму Прикарпаття.

Музейна справа надзвичайно тісно пов’язана з галуззю туризму – тому тема спільної популяризації цих галузей обрана не випадково. Учасниками конференції були понад чотирьох десятків представників музейних установ (державних, громадських та приватних) Івано-Франківщини, фахівці управління культури та управління туризму.

На даний час в області функціонують 16 державних і 100 громадських музеї, в яких є на збереженні понад 270 тис. експонатів. Упродовж минулого 2008 р. музейні заклади відвідали майже 450 тис. осіб. Впродовж 2008 року було відкрито понад 240 виставок, організовано 7000 екскурсій.

Перед присутніми з вступним словом виступили: начальник управління культури обласної державної адміністрації В.Федорак, керівник проекту «Музейне коло Прикарпаття» Н.Гасюк. Вони наголосили на важливості розвитку та популяризації музейної справи і туризму на Прикарпатті, розповіли про реалізовані проекти та плани на майбутнє, в т.ч. учасникам були презентовані друковані видання та довідник про музеї в Інтернет – мережі (www.museum.if.ua).

Своїми роздумами про минуле музеїв області, проблематикою їхньої діяльності поділилися О.Синиця (ветеран музейної справи, краєзнавець, директор краєзнавчого музею в 1956 - 1985), М.Дейнега (директор Івано-Франківського обласного художнього музею), Я.Штиркало (директор Івано-Франківського краєзнавчого музею), Я.Ткачук (директор Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського), С.Каспрук (директор Музею визвольних змагань Прикарпатського краю), Р.Фабрика (власник приватного музею).

Наголошено на тому, що музеї є методичною і практичною базою; на потребі проведення виставкової роботи, показі фондових колекцій. Потребою найближчого часу є продовження фотофіксації музейних колекцій, запровадження у роботі музеїв сучасних інформаційних технології з єдиною уніфікованою системою музейної комп’ютеризації.

Після завершення пленарного засідання, робота конференції відбувалася у формі секційних засідань – музейництва та туризму. До працівників музейної галузі долучилися представники туристичного напрямку, які 24 квітня в рамках ознайомчого туру відвідали музеї Верховинського району.

Завершилася конференція прийняттям резолюцій. Учасники конференції наголосили на потребі проведення подібних заходів, які є підсумком поточної роботи та мотивацією для праці в майбутньому.



Відвідайте також:


Кімната-музей В.Івасюка

Музей «Історії міста Тисмениця» імені Степана Гаврилюка

Корпоративний музей ВАТ "Прикарпаттяобленерго" Музей електрифікації Прикарпаття