14 Жовтня 2008, 02:31

Минулої суботи після 17-річного перебування на теренах Румунії 223 експонати Івано-Франківського краєзнавчого музею - предмети декоративно-ужиткового мистецтва - повернуто в Україну. З квітня 1991 року згадана виставка, експонати якої належать до державної частини музейного фонду України, експонувалася в етнографічному музеї міста Бая-Маре, а з 2005-го – в історичному музеї міста Саму-Маре. Про це 13 жовтня повідомив на прес-конференції начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, повідомив власкор ЗІКу.

Зокрема, повернута в Україну виставка (зараз триває її розмитнення в Івано-Франківську. - ЗІК.) складається із ваз, тарілок, горнят, скатертин, ліжників, кахлів для печей, медальйонів, підсвічників, скульптур тощо. 184 експонати виготовлені в Косові у 70-80-их роках минулого століття і є авторськими роботами.

За словами Володимира Федорака, який очолює обласне управління культури з осені 2005 року, вивезена за часів радянської України виставка експонувалася у музеях Румунії згідно тогочасної угоди про співпрацю між Марамурешським повітом та Прикарпаттям. Мовляв, з різних причин така культурна співпраця затягнулася .

Володимир Федорак говорив про неодноразові безуспішні спроби повернути в область цінні експонати і дякував “за сприяння” у цій справі працівниці музею Сату-Маре, етнічній українці Ірині Горван та заступнику Міністра культури України земляку Миколі Яковині і заступнику керівника Державної служби з питань контролю за переміщенням цінностей культури Юрію Савчаку.

Він запевнив, що після розмитнення “мандрівні експонати” виставлять в краєзнавчому музеї-окремі з них займуть там постійне місце.

На запитання журналістів про грошову цінність повернутого мистецького майна, директор музею Ярослав Штиркало відповів, що вартість колекції стане відомою лише після детального звіту і проведення експертної оцінки.



Відвідайте також:


Кімната–музей села Чернятин при бібліотеці-філіалі

Краєзнавчий музей «Бойківщина»

Музей історії Надвірнянщини