26 Травня 2011, 08:36

Лише дві тисячі експонатів можуть побачити відвідувачі Національного музею Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського у Коломиї, а ще майже 50 тисяч сховані у фондах закладу. У Міжнародний день музеїв директор цього закладу Ярослава Ткачук репрезентувала громадськості своєрідне розв’язання цієї проблеми.

Показати усі експонати Національного музею імені Йосафата Кобринського наразі не можливо. Працівники музею вирішили використати сучасні методи пізнання прекрасного. Ось уже півтора року діє офіційний сайт Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття.

«Світ іде вперед. Відставати від колег-музейників з інших країн нам не хочеться, адже ми маємо що показати цілому світові. Саме прагнення до популяризації нашої історії, побуту, традицій та культури спонукало нас не просто створити інтернет-сторінку, а досконало продумати кожну деталь нашого порталу», – зазначила Ярослава Ткачук.

На сайті створено електронний каталог колекцій музею, у якому зібрані світлини з коротким описом експонатів. Однією з цікавинок сайту є віртуальний тур виставковими залами музею. Це прекрасна можливість для користувачів всесвітньої мережі корисно і пізнавально провести час у дощовий день, адже всією сім’єю подорожуючи кімнатами музею можна не лише побачити багато цікавого, але й почути унікальні мелодії народних інструментів. Кожен інструмент з експозиції озвучили за допомогою класичної або народної музики. Окремо відзначимо, що потрапивши до відділу одягу і вишивки, відвідувачі сайту мають змогу почути унікальні наспіви у виконанні відомої гуцульської майстрині, заслуженого майстра народної творчості України Василини Калинич. Побачити експозицію в інтернеті можна лише частково, а щоб ознайомитися детальніше – ласкаво просимо до музею.

Варто наголосити, що інформаційний портал уже знають у багатьох країнах світу. За час існування сайту його відвідали понад сто тисяч користувачів інтернету з різних країн світу, з них понад п’ять тисяч стали постійними глядачами інтернет-сторінки. Це засвідчує, що цікавість до історії, культури нашої держави і зокрема Прикарпатського краю – дуже велика.

До слова сказати, музей відомий у всьому світі, адже останніми роками у стінах закладу черпають знання студенти з Кракова, Варшави, Мюнхена, Берліна, Відня, а нещодавно начальник управління культури Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак повідомив, що скеровувати у музей студентів виявили бажання аж з Індонезії.

Також Ярослава Ткачук розповіла про видавничі справи музею. Лише цьогоріч вже вийшли друком буклети, які змальовують види народного мистецтва, а також буклети, в яких представлено музеї. Видано альбом, проілюстрований понад 180-ма світлинами музейних експонатів.

Не обійшлося в цей день і без урочистостей. Музейних працівників привітали представники міської і районної влади, митці, друзі. Приємною несподіванкою для гостей музею став виступ заслуженого працівника культури України, віртуоза гри на скрипці Івана Арсенича, який подарував незабутні хвилини насолоди, виконавши відомі твори світової класики.

Директор музею вручила подяки представникам ЗМІ за популяризацію музейної справи та висвітлення мистецького життя міста. Окремо подякувала меценатам, які долучаються до поповнення музейної колекції. Варто зазначити, що гості на свято прийшли не голіруч – подарунками для музею стали книги, які невдовзі будуть доступні для відвідувачів, адже в планах дирекції відкрити публічну бібліотеку.

Вітаємо музейних працівників з професійним святом і бажаємо їм вдячних відвідувачів і поповнення колекцій. Завітати до Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського можна за адресою: Івано-Франківська обл., м. Коломия, вул. Театральна, 25. Музей працює від вівторка до неділі з 10:00 до 18:00 год., а в інтернеті – цілодобово і без вихідних за адресою: www.hutsul.museum.

Оксана Островська,

Коломийські ВІСТИ



Відвідайте також:


Карпатський крайовий музей визвольних змагань

Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія

Пластовий табір – музей “Сокіл”