30 Червня 2011, 10:20

«Свого часу її увінчували архангел та двоголовий австрійський орел. Вона горіла у «мармулядовій пожежі» і здригалася від німецької вибухівки. В її підвалах сиділи опришки та Іван Франко. Вона довго була найвищою будівлею міста, а сьогодні єдина в Україні має позолочений купол. Її зображення можна побачити на конвертах, поштівках, календариках, на значках, медалях, у випускних альбомах, телезаставках та на коробках із сірниками і цукерками. Вона – це наша Ратуша!».

У івано-франківському видавництві «Лілея-НВ» видано книгу «Станиславівські ратуші». Вона вийшла в серії «Моє місто» ч. 33. Упорядником видання є Іван Бондарев, а ілюстрації до книги надав з приватної колекції Зеновій Жеребецький. Дослідження багато ілюстроване, складається з 143 сторінок.

Праця підготована авторським колективом у складі - Іван Бондарев, Михайло Головатий, Зеновій Жеребецький, Вероніка Заник, Жанна Комар, Олег Куриляк, Михайло Паньків, Олег Рибчинський, Олександра Синиця, Зеновій Соколовський, Зеновій Федунків.

У праці подані наступні дописи: І.Монолатій «Про ратушу»; І.Бондарев «Чому саме ратуша?»; Ч.Хованець «З історії станиславівської ратуші», М.Паньків «Ратуша»; М.Головатий «Історія будівлі: знахідки і похибки»; М.Головатий «Станиславівські ратуші»; І.Бондарев «Чотири ратуші Станиславова»; Олег Рибчинський «Хрестоподібні в плані ратуші у містах і містечках України»; З.Соколовський «Як виглядала друга ратуша Станиславова?»; І.Бондарев «Перше фото Станиславова»; З.Федунків, Ж.Комар, М.Головатий «Вони будували ратуші»; М.Головатий «Ратушні куранти»; О.Синиця «Символ нашого краю»; О.Куриляк «Івано-Франківський краєзнавчий музей. Історія створення»; В.Заник «Тепер і в нас є золотий купол»; З.Жеребецький «Станиславівська ратуша у філокартії», «Станиславівська (Івано-Франківська) ратуша у філателії, фалеристиці і філуменії»; І.Бондарев «Легенди про ратушу».


Відвідайте також:


Національний заповідник «Давній Галич»

Народний музей Гуцульського театру Г. М. Хоткевича

Літературний музей ім. Мирослава Ірчана