12 Січня 2012, 02:00
Музей мистецтв Прикарпаття презентує виставку творів, які були подаровані у збірку музею в 2011р. У мистецтві, як і у житті – безліч доріг. І якщо людина у своєму житті залишає бодай одну стежину – це вже немало. Любити, пізнавати, творити, шукати себе – це основні принципи, якими керуються автори виставки.
Експозиція виставки знайомить з творчими досягненнями різних художників, які презентували свої роботи протягом 2011 р. в Івано-Франківському художньому музеї, а також з творами, які були подаровані меценатами.
Для поціновувачів мистецтва експонуються твори пейзажного, натюрмортного та тематичного жанрів. Коли говорити безпосередньо про кожного художника, то твори Василя Бовича втілюють національні риси – відтворюють знаки віри на найзрозумілішому знаковому рівні, виявляють моральний дух. Усвідомлення глибинно-культурної національної ідентичності гарантує житейську позицію мистецтва.
Також представлені графічні роботи двох болгарських художників – Івана Стоянова і Момчила Доневски, які, однак, значно відрізняються своєю знаковою символікою і мистецьким вираженням.
Тяжіння до образності та ліній йде від поетичного сприйняття навколишнього світу, особливо це відчувається у графічних роботах Мирослава Аронця.
Молоді художники Світлана Ярош та Ніна Ярмалюк представляють найдавнішу іконописну техніку – жовткову темперу, інтерпретуючи її через особисте сприйняття з допомогою сучасних форм вираження. А школа ”Радруж”, в якій навчається Олег Гусак, сповідує давню середньовічну технологію, зберігаючи традиції і особливості давнього українського іконопису.
Головним символом в роботах Михайла Прокопенка в контексті одеського образотворчого мистецтва є жінка-матір, яка дарує життя; ці образи багатогранні, як сама природа.
Життя українського села з позиції вічної божественної правди та високих неперехідних вартостей людської екзистенції розглядають у своїх творах Володимир Дзюбенко і Олексій Фрищин.
Також представлені роботи В. Ковтуна, О. Литвинова, В. Тишецького, подаровані Дирекцією художніх виставок України.
Світ, в якому немов озивається душа, розкішна краса і, водночас, глибоко затаєна драма – як відлуння творчого переосмислення в творах івано-франківських художників М.Дейнеги, М.Юсип’юка, Р.Бончука, М.Тимчука, Ю.Писаря.
Історія мистецтва нашого часу відзначається невпинним експериментаторством, пошуками нових засобів і форм творчого самовислову. У такій бурхливій динаміці мистецької дійсності найновіших часів і працюють художники.


Відвідайте також:


Центр гумору "Веселя оселя"

Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика

Художньо-меморіальний музей Василя Касіяна