26 Березня 2012, 04:47

Музей мистецтв Прикарпаття до 350-річчя Івано-Франківська готує виставку вірменського художника Мінаса Аветісяна. Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомила старший науковий працівник Музею мистецтв Прикарпаття Ганна Тер-Саакян.

«Я вдячна дружині художника Михайла Фіголя, пані Тетяні, за підтримку в організації виставки Аветісяна, яку планують відкрити в Музеї мистецтв Прикарпаття до 350-річчя міста. Переконана, експозиція залишить найкращі враження у відвідувачів музею, бо його твори – це неперевершена гра кольорів, сонячного світла та тепла. Для вірмен – це буде дарунком, для українців – сенсаційним відкриттям», - стверджує Ганна Тер-Саакян.

За її словами, музей планує показати пейзажі та групові портрети Мінаса Аветісяна, які збереглись завдяки Михайлу Фіголю.

«Вони познайомились у Ленінграді, студіюючи в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені Рєпіна. Твори Аветісяна не були подібними до інших робіт. Вони були креативними, теплими і зрозумілими, як і сам художник, який понад усе любив літо», - пригадує Тетяна Фіголь. Вона говорить, що остання виставка Аветісяна відбулась в 1964 році у Парижі. Після неї художник отримав неабияке визнання. Твори, в яких «суровий стиль» перегукувався з французьким авангардом, швидко розійшлися у приватні колекції.

Нагадаємо, Мінас Аветісян трагічно загинув у 1975 році в автокатастрофі у Єревані. Майже усі роботи художника згоріли в його майстерні у вірменському селі Джаджур.

Заслужений художник УРСР, лауреат премії імені Василя Стефаника Михайло Фіголь жив і працював на Прикарпатті. У Галичі він заснував домашню картинну галерею до 1100-річчя міста. Після смерті художника його ім’я носить одна із вулиць Івано-Франківська та кафедра образотворчого мистецтва Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Ірина Дружук, ІВАНО-ФРАНКІВСЬК


Відвідайте також:


Музей «Покутська хата»

Екотуристичний візит-центр

Музей народної творчості Михайла Струтинського