19 Вересня 2012, 03:23
26 вересня о 18.00 год. в приміщенні обласної філармонії відбудеться благодійний концерт зі збору коштів на реставрацію церкви Святого Духа в Рогатині, яка є претендентом на включення у Списки Світової Спадщини Юнеско. В концертній програмі - кращі твори світової класики у виконанні Академічного камерного оркестру "ГАРМОНІЯ НОБІЛЕ".
ВХІД НА БЛАГОДІЙНИЙ КОНЦЕРТ ВІЛЬНИЙ.
Довідково
Церква в Рогатині є державною власністю в статусі музею – пам’ятки дерев’яної архітектури і живопису ХVI-XIXст. національного значення і входить у Музейний комплекс Рогатина, який є філією Музею мистецтв Прикарпаття та знаходиться під охороною регіонального органу охорони культурної спадщини управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

Церква Св. Духа та її іконостас привернули увагу шанувальників і дослідників галицьких старожитностей ще наприкінці ХІХ ст. Іконостас 1650 року зберігся без істотних змін у первісному інтер’єрі, утворюючи з його архітектурою гармонійний ансамбль. У живописі та декоративній різьбі іконостасу втілено найвищі досягнення галицької школи монументально-декоративного мистецтва середини ХVІІ ст.

У 1983 році в Святодухівській церкві відкрився відділ Івано-Франківського обласного художнього музею (сьогодні це Музей мистецтв Прикарпаття). За цей час у збереження пам’ятки вкладено більше мільйона гривень: замінено дах, проводяться реставраційно-консерваційні роботи.


Відвідайте також:


Музей "Природа Землі Галицької"

Івано-Франківський історико-меморіальний музей Олекси Довбуша

Музей-кімната «Мамина Світлиця»