14 Січня 2013, 10:48

11 січня 2013 року в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито новий виставковий сезон. Започатковано його виставкою творів заслуженого художника України, лауреата Шевченківської премії Євгена Безніска. Виставкою розпочато цикл заходів до відзначення 200 – річчя з дня народження Тараса Шевченка, яке вшановуватиметься на загальнодержавному рівні у 2014 році.

На виставці представлено близько 50 пастельних робіт під загальною назвою «Та не однаково мені…» за мотивами творів Тараса Шевченка. Вони є ілюстраціями до всім нам відомих поезій «Вітре буйний, вітре буйний», «Катерина», «Перебендя», «Утоплена», «Гамалія», «Сова», «Сон», «Невольник», «Кавказ», «Неофіти», «Садок вишневий біля хати» та десятків інших. Це тільки незначна частина представленої Безніском власної Шевченкіани, оскільки загальна кількість його творів на дану тематику сягає більше трьох сотень.

На відкритті заходу виступили: лауреат Шевченківської премії Євген Безніско, його дружина - Олеся, генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський та головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Чемеринський.

У вітальному слові митець висловив щиру подяку організаторам виставки і одночасно підкреслив значимість для держави двох історичних дат, які відзначатимуться в цьому та наступному році: 1115 р. з часу першої літописної згадки про Галич (2013 р.) та 200 – річчя з дня народження Т.Шевченка (2014 р.).

За словами Безніска, всі українці виростають з Шевченком. Він також, є одним з таких українців, які з Кобзарем йдуть через все життя. Автор виставки здійснив багато подорожей Шевченківськими місцями в Україні та Російській Федерації. Цікаво, що митець не погоджується з тим, що він ілюструє твори Шевченка. За його твердженням він «…старається створити візуальні образи творів Кобзаря, для того щоб вони швидше сприймалися читачами. Мої твори є розповідями про твори Шевченка».

Дружина митця Олеся Безніско розповіла про творення майстром сюжетів на теми Голодомору, чудових околиць природи в межах Чорнобильської зони.

Подружжя Безнісків висловило щиру подяку за співпрацю у популяризації творів живопису Є.Безніска мистецтвознавцю Христині Береговській (м. Львів). Також, всіх присутніх Безніски запросили на огляд експозиції у власній майстерні – музеї у Львові (вул. Л.Мартовича, 5).

Важливі думки висловив генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський: «Дана виставка є прекрасною! Її відкриття в Галичі є реальним заходом для вшанування Тараса Шевченка – заходом практичним, не «паперовим». З іншого боку, ця виставка є популяризацією творчості Євгена Безніска. Думаю, було б цікаво у Картинній галереї одночасно читати «Кобзар» Шевченка і дивитися зображення створені до цього твору Безніском – саме в такому поєднанні це було б оригінально і пізнавально. Тому на перспективу, ми думатимемо щоб організувати таке дійство у нашій галереї для учнів шкіл та гімназій… Євген Безніско з великим пієтетом відноситься до рідної землі, в цьому він є однією з унікальних особистостей. Назва виставки «Та не однаково мені» є дійсно життєвим кредом Безніска. Сьогодні кожен з нас має можливість поспілкуватися з митцем, обмінятися думками…».

На згадку про відкриття виставки О.Береговський подарував Є.Безніску фотоальбом про красу природи Галицької землі «Невідомий Галич».

Заохотою для відвідання виставки Шевченкіани Безніска може стати оцінка творчості митця мистецтвознавцем Христиною Береговською: «…У Шевченкіані Безніска дуже відчутні елементи фольклору, що допомагає передати новим поколінням красу українського багатства. Літературний матеріал мистець співвідносить з народною культурою України. Загалом Шевченкіана Безніска є синтезом різноликих сюжетів, характеристик орієнтальних і прозахідних, міфологічних і язичницько-українських, казкових і легендарно-історичних, козацько-героїчних, які зафіксувалися образом через Шевченкове Слово пензлем художника нашої доби…».

Приходьте до Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич» і спробуйте пізнати творчість Шевченка-поета крізь призму бачення Безніска-художника!

Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії


Відвідайте також:


Історико-краєзнавчий музей О. Довбуша

Музей народної творчості Михайла Струтинського

Музей "Українська старовина"