24 Червня 2009, 02:54

Виставка одного твору “А мрії у даль летіли” подарованого художньому музею відбудеться 25.06.09 р. о 15 год. у великому виставковому залі музею, майдан А. Шептицького, 8

Подарований твір мистецтва “А мрії у даль летіли” є знаком вдячності за проведення успішної та найпопулярнішої серед населення нашого міста виставки творів Івана Марчука в Івано-Франківському художньому музеї 4-28 вересня минулого року.

Живописне полотно “А мрії у даль летіли” форматом 100х100 см написане в авторській техніці акрилом у 2002 р. відноситься до творчого періоду “Абстрактні композиції”. Статична композиція твору виконана у жовтогарячих й золотистих тонах, яка побудована з багатьох модулів у характерній для мистця манері. Досконале відчуття живописного матеріалу та техніки виконання імітує своєрідне мерехтіння світла й тіні в кожній ретельно опрацьованій деталі органічної композиції.

Твір буде представлений в алтарній частині храмової споруди художнього музею.

Іван Марчук – легендарна постать сьогоднішнього українського мистецтва. Він є великим народним художником, керамістом, графіком, лауреатом Національної премії імені Шевченка. Сьогодні його картини вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують виставлятися в найкращих залах світу і це все на противагу минулому гонінню та переслідуванню у власній державі, Україні.

У 1936 р. - народився в родині відомого на всю округу ткача в с. Москалівна на Тернопільщині. Після закінчення 7-річної школи вступив до Львівського училища прикладного мистецтва ім. І.Труша на відділ декоративного розпису, де навчався у 1951-1956 роках.

Після служби в армії продовжував навчання на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва, який закінчив 1965 року.

1965-1968 - працював у Київському науковому інституті надтвердих матеріалів, а згодом на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва.

З 1984 року - на творчій роботі.

1989-2001 - мешкав у Австралії, Канаді, США.

Тепер живе та працює в Києві.

Митець ділить свою творчість на п'ять періодів: «Голос моєї душі», «Цвітіння», «Пейзажі», «Портрет», «Абстрактні композиції». Твори кожного періоду відрізняються за стилем та малярською манерою. Замість звичайного мазка він винайшов спосіб нанесення на полотно найтонших цівок кольору, що створює дивовижне мереживо, завдяки якому добивається неймовірного світіння й мерехтіння кольору.

У жовтні 2007 року його включили до британського рейтингу "100 геніїв сучасності", складеного консалтинговою компанією Creators Synectics (72-ге місце) (Telegraph, 31/10/2007). На формування рейтингу впливали: роль в зміні системи поглядів, суспільне визнання, сила інтелекту, досягнення та культурна значимість кожного з кандидатів (Telegraph).

До 1988 року творчість Івана Марчука не була офіційно визнана Спілкою художників, хоча він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього СРСР (перші виставки у 1979 і 1980 роках у Москві). Перша персональна виставка в Україні у 1987 р. в Івано-Франківській Національній спілці художників. Лише 1988 року його прийняли у члени Спілки художників України. Приблизно з тисячі творів і близько 20 персональних виставок складається доробок художника.

Оргкомітет виставки:

ГО „Молодіжна Мистецька Формація „Форумс”

Микола Джичка моб. 8-050-936-1439;

e-mail: uk_kolya@yahoo.com

Івано-Франківський художній музей

Михайло Дейнега моб. 8-067-342-1883



Відвідайте також:


Музей мистецтв Прикарпаття

Музей Калущини

Кімната-музей В.Івасюка