30 Листопада 2009, 11:55
В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито фоторозлуння під назвою «ЖІНКА: МНОГОСУТНІСТЬ ДУШІ». Це проект журналіста й письменника Василя Лесіва та творчої групи на чолі з Василем Ганущаком. Понад шістдесять емоційно-психологічних станів жіночої душі реалізовано завдяки Мирославі Яковець (родом із Колінців на Тлумаччині), яка ціл¬ком природньо і по-мистецьки гідно зуміла відобразити їх у світлинах. Саме такою одержимою у великій любові до світу і обороні високих почуттів залишилась у своїх піснях легендарна українка Маруся Чурай.
Фотообрази не є холодною інтерпретацією теми, а живим, багатовимірним діа¬пазоном натхненного єства жінки, котра, мабуть, не відає, що таке сцена й акторство. За новизною теми і реалізації її в гармонійній єдності з етнічним матеріалом та кольором (світлини чорно-білі, кольорові, в тому числі сепія), чогось подібного, принаймні, в українському фотомистецтві практично досі не було. Цей фотопроект вдало доповнює серія світлин, знятих у природному середовищі краю, які є основним матеріалом до народознавчого календаря: «ПОКУТТЯ У ТРАДИЦІЯХ, ОБРЯДАХ, ЗВИЧАЯХ».

В останні десятиліття художня фотографія досить упевнено заво¬йовує місце у мистецькому просторі, віддзеркалює не тільки широкий спектр подій, але все частіше фіксує людину у взаємозв'язку зі світом чи наодинці із собою.

Всі зацікавлені можуть переглянути виставку за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 4-А. Виставка діятиме до 21 грудня 2009 р.
Управління культури Івано-Франківської ОДА


Відвідайте також:


Музей гуцульської вишивки

Музей Івана Франка в селі Лолин

Музей «Історії міста Тисмениця» імені Степана Гаврилюка