30 Січня 2013, 10:40

29 січня 2013 року представники управління зовнішніх економічних зв’язків і туризму облдержадміністрації та Регіонального туристично-інформаційного центру в рамках проекту «Мистецька палітра Прикарпаття» здійснили поїздку в місто Коломию.

Місто Коломия багате культурною спадщиною та творчими особистостями. Колекційні збірки Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського налічують понад 22 000 експонатів і представляють всі види традиційного народного мистецтва гуцулів та покутян, починаючи з ХVІІ століття до сьогоднішнього часу. А єдиний у світі музей писанкового розпису дав Коломиї назву міста Писанки.


Саме тому тут творять одні з найкращих майстрів писанкарства, роботи яких розходяться по багатьох країнах світу, а також знаходяться і в рідному музеї. Вражає багатство орнаментів, кольорів писанки, а також звичаї, пов’язані з її написанням. Відома Коломия також майстрами гончарної справи, яка вже довгі роки передається з покоління в покоління та досі зберегла технологію виготовлення виробів та випікання їх в давній печі. Туристам цікаво буде познайомитися з талановитою вишивальницею, яка завдяки своїй професійній діяльності достеменно знає історію гуцульської та покутської вишивки, орнаментику, техніки вишивки (яких налічується до 150) і вміло використовує ці знання у своїй творчості. Оригінальною є колекція великих ляльок (висотою близько 1 м), яких майстриня вбрала в гуцульський одяг, виготовлений власноручно.

Творчий здобуток майстрів буде відображений у фотоматеріалах та описаний у буклеті і каталозі майстрів «Мистецька палітра Прикарпаття», а також розміщено в мережі Інтернет. Наступна робоча поїздка запланована в Надвірнянський район.



Додатково про проект:

Проект «Мистецька палітра Прикарпаття» впроваджується за підтримки Посольства Фінляндії в Україні. Завдання проекту полягають у створенні умов для збереження та популяризації народних ремесел Прикарпаття; покращенні можливостей самозайнятості сільського населення та їх залучення для обслуговування туристів; налагодженні співпраці із туристичними фірмами; подальший розвиток туризму в області.


Партнери проекту: Івано-Франківська обласна державна адміністрація: управління зовнішніх економічних зв’язків і туризму та управління культури, національностей та релігій; Навчально-методичний центр культури і туризму Прикарпаття; Інститут туризму Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника; обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України; ІФОО Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні.




Відвідайте також:


Літературний музей Прикарпаття

Музей караїмської історії та культури

Музей –пам’ятка дерев’яної архітектури і живопису ХVI -ХІХ ст. – церква св. Духа (філіал Івано-Франківського обласного художнього музею)